TIPS: Ge ut du ut din egen bok

 
Ifall ni har missat... Jag har precis gett ut boken "Scenen är din!" som är en samling med dramatiska texter & monologer som kan användas vid dramatisk framställning. Den finns nu i både E-bok och fysisk upplaga och kan hittas på en mängd ställen.

Under min första bokutgivning har jag lärt mig så otroligt mycket som jag vill dela med mig av till er. I detta inlägg snuddar jag vid några grundläggande delar och kanske når det dig som går i samma tankar just nu eller dig som inte tagit steget ännu... 
Om ni har några frågor eller undrar något får ni gärna kommentera så ska jag göra mitt bästa för att svara på era funderingar.


 
 
 
 
📝 Skriva och skapa innehållet.
Allting börjar någonstans med en idé, det där lilla fröet som med tid och kärlek växer upp till ett fint träd. Jag hade redan samlat korta texter och små anteckningar i min mobil under flera år som jag hoppades skulle bli användbart till något ”någon gång”. Tanken var aldrig en bok eller att den skulle ges ut såhär snart och på såhär kort tid men när iden slog mig blev jag så taggad att jag bara körde. Oftast är vi vårt största hinder. Verktygen och möjligheterna finns där ute till vårt förfogande.
 
 
📖 Layout & Design
Du har allt innehåll färdigt och nu är det dags att bestämma hur din bok ska se ut. Det ska designas ett omslag med rätt mått och ett tilltalande yttre som fångar läsares uppmärksamhet. Det ska finnas en text som beskriver bokens innehåll som fångar deras intresse nog att öppna den och fortsätta läsa. Du ska utforma inlagan (bokens inre) med det typsnitt och utseende du vill ha. Var medveten om att det finns ”regler” om att boken ska ha följande sidor och gärna i en specifik ordning; smutssidor, titelsida & impressum/trycksida.


📚Format
Jag gav först ut min bok som e-bok då det är ett billigt/gratis alternativ. Dessa brukar oftast vara i ett format som kallas ”epub” vilket gör att det är mer följdsamt än PDF och anpassar sig efter olika skärmar. Ska du däremot trycka upp en fysisk upplaga finns en mängd andra val att göra... storlek på boken, vilken typ av papper/vilken kvalité, hur den är bunden etc. Allt detta påverkar tryckkostnader och därmed slutligen ditt pris på boken och vinst från försäljning.


📝 Ansöka om ISBN
Böcker har något som kallas ISBN och det kan jämföras med vårt personnummer, det är alltså bokens id-nummer. Detta ansöks om hos Kungliga Biblioteket vid egenutgivning men tilldelas annars av förlaget. KB har även en pliktlag som innebär att dom samlar in allt utgivet material. Antingen skickar förlaget pliktexemplar eller så är det något du måste göra själv.


📚Distrubution
När din bok är helt klar så är det dags att få upp den på plattformar och ut i världen. Det finns en mängd olika nätbutiker och bokhandlar såsom adlibris, bokus, storytel, bookbeat etc. Dessa kan du tex ansluta till via en bokutgivartjänst/ on demand förlag såsom Publit eller BOD.


📝 Marknadsföring och försäljning
Om folk inte vet om din bok finns så kommer den inte att bli såld, så enkelt är det. Att skapa ett snack kring boken görs nödvändigtvis inte bäst genom att gå runt och skrika om den. Var kreativ och gör det levande och roligt! Läs högt ur boken, ha tävlingar eller ha författarsamtal. Berätta mer om innehållet, karaktärerna & bokens bakgrund. Var med på bokmässor och på event. Prata med andra författare och dela med er av era bästa tips.
 
 
 
 
Hoppas dettta var till glädje! 
Vid frågor - skicka iväg en kommentar.