Rockar sockar med fjärilar i magen

 
Jaha. Såhär kan jag då se ut när jag suttit och arbetet i pyjamas framför datorn hela dagen.
Du vet att du har coola strumpor när du sitter och stolt poserar med dom. Hittade dessa på rea, på primark. Så redan innan rean är de ju billigt liksom. De praktiskt gav bort dom till mig "Sofia, dom här ska du ha tamefan!" Ungefär så var det.
 
Haft fjärilar i magen hela dagen! De är helt galet asså. 
Känt så mycket stress och beslutsångest de senaste dagarna men nu har de övergått till fjärilar i magen. Haft svårt att sova för att de är så mycket känslor. Och att hålla saker hemligt är ännu svårare, framförallt om en är som jag. Vill bara skrika ut det till hela världen. Men jag tror att i nuläget är de klokast att försöka ha saker för mig själv.
 
Idag tog jag första steget och satte bollen i rullning. De är den pirriga känslan av förväntan och nyfikenhet på framtiden. Vet knappt själv vad som ska hända, men jag vet att de kommer vara ett nytt äventyr som kommer skaka om mig rejält.
 
 
 

En förbannelse vilar över mig

 
 
Överlevde hettan. THANK GOD FOR THAT.
Nyligen maxade vi med 39 grader i London, det är helt helt sjukt. När det sedan vart 27 dagar känns de som rena svalkan. Jag bunkra med vatten och lade in kylklampar i frysen som jag sedan lade i min säng när jag skulle sova. De var världens hjälp.
 
Både att sova och äta har varit jobbigt under dessa dagar. Har mest hållt mig till att äta kall mat. Blivit mycket, sushi, sallad, youghurt och mackor typ. Att stå vid en spis dagar som dom vore otänkbart liksom.  Varmaste dagen jobbade jag som Zombie också. Tyckte vi alla var otroligt starka som klarade igenom de passet. Damn.
 
Och har upplevt en jobbig trend senaste. Häromdagen så svimmade en tjej på jobbet. Var bara jag och en kollega i rummet där och då... plötsligt stod hon helt stilla och andandes ytligt. Vi trodde hon fick ångest så vi försökte lugna situationen. Sedan föll hon ihop på golvet. Så otroligt läskigt när sådant händer så jag är glad att allting gick bra och att hon mådde bra sen. Jag har aningen trauma efter min pappa dog och ramla ihop hemma hos mig, så att påminnas om de gjorde mig extra skakig. Hade svårt att vara helt lugn efter och somna direkt.  Och så dagen därpå.... går till affären. Då svimmar en tjej där! Ambulans kommer. ASSÅ VAD HÄNDER? Inte så länge sedan var jag med om en kille som svimma på tuben också. Har jag en förbannelse som vilar över mig? Folk svimmar i min närhet? Nog för att de varit otroligt varmt men just dessa dagar var de faktiskt inga monster-temperaturer. Ta hand om er mina vänner, drick vatten, tänk på er hälsa osv. Svimma inte, snälla :')  
 
 
 
 

Guide till Skådespeleri // London

 
Hej kompisar! Här kommer en simpel men användbar guide till att jobba som skådespelare. Tänkte att de kan vara något ni undrar över. I tipsen utgår jag från London även om de mesta kan användas vart du än är. Vad behöver en tänka på? Vilka punkter bör en gå igenom? De ska vi reda ut nedanför. Häng med...
 
 
 
HEADSHOTS
 
 
Först och främst MÅSTE du ha headshots. För att kunna anställa dig måste de kunna veta hur du ser ut. För att kunna sälja in dig själv tilll casting directors måste du presentera dig själv med vältagna bilder då headshot är de första de ser. Du vill göra ett bra intryck.
 
Dvs, inga selfies eller bilder med solglasögon och hinkar med smink...
En naturlig bild med clean bakgrund som visar upp ditt vackra ansikte. Kan vara värt att lägga lite pengar på och gå till en fotograf för att få schyssta bilder. Alternativt be någon fotoglad vän.
 


CASTINGSIDOR
 
 
Spotlight är casting-sida nummer ett i London. För att bli medlem på den finns de krav på utbildning och erfarenhet. Läs på deras hemsida för mer info. Du bör vara med på Spotlight. De är där majoriteten av jobben finns och agenter brukar sällan signa dig om du inte är medlem på Spotlight. Om du är under en viss ålder kan även en agent gå i god för dig och hjälpa dig på sidan.
 
Annan bra sida är Mandy.
Även den har vissa krav för att bli medlem men betydligt enklare krav än spotlight.
Där finns ofta bra möjligheter både med bra betalt och chanser till obetalda samarbeten.
 
Många använder även Starnow. De kan vara en bra start då inte finns några krav på utbildning/erfarenhet där och de är en plats att hitta möjligheter att bygga upp ditt CV. 
 
 
Att bli medlem på dessa castingsidor kostar en slant. Framförallt för en kämpande artist.
Men förhoppningsvis bokar du jobb och de lönar sig. Och som alltid, var smart, var försiktig. De finns castings som är scams också. Ska göra ett separat inlägg om de.
 
 
 
AGENT
 
 
Många strävar efter att bli signad. Så har även jag gjort och blivit.

Frågan är dock. Måste en ha en agent?  Svar nej. Du måste absolut inte ha en agent. Du kan söka jobb på egen hand. Men jag tycker personligen att de underlättar. Att ni är två som söker jobb är ju bättre än en? Rimligt. De kan även ha kontakter och personliga relationer med castare som underlättar. Men att boka själva jobben är sedan upp till dig. 
 
Du kan signera med flera agenturer/ ha flera agenter förutsatt att ert kontrakt inte är exlusive.
En agent ska aldrig betalas något i förväg utan en seriös agent brukar ta en viss procent för de jobb som den bokar åt dig. Du betalar alltså bara om de fixar dig jobb.
 
För att få en agent bör du därför visa dom att du är värd att investera i. Att du kommer boka jobb och löna sig för dom. Tid är pengar som de sägs. Om de spenderar tid på någon som aldrig generar något lönar de sig inte för dom. De har inte heller tid med naiva personer som enbart vill bli kända. Skådespeleri är ett yrke som alla andra, var proffesionell.
 
 

UTBILDNING
Mesiner Workshop.
 
 
Att ha gått på drama school är såklart en stor fördel och bra på många sätt. MEN om du inte har de eller har möjlighet/råd så ska du inte deppa. De finns alltid vägar att gå.

Du bör utbilda dig oavsett. Läs på, kolla youtube, gå kurser och workshops. Håll i gång. De finns mycket gratis utbildning att finna för den som söker, tro mig. En skådespelares värsta mardröm är brist på kontinuerligtet. Har du en torka så bör du se till att hålla dig aktiv på ett eller annat sätt. Precis som en löpare. Du kan inte låta bli att träna en månad och sen förvänta dig att leverera. Att sätta sig in i en känslomässigt tung text är inget som en "bara gör" de krävs förberedelse. 
 


ERFARENHET
 
Som med vilket jobb som helst är erfarenhet eftertraktat. Oavsett om de är betalt eller ej. Studentfilmer osv. Se till att skaffa dig erfarenhet. Kanske kan du behöva starta med att hoppa på diverse obetalda projekt eller någon statist-roll hit och dit. Spela in filmer med dina vänner eller producera eget. Är de framför kameran du vill vara så är det där du ska hålla dig. Och ju mer saker du gör desto större kontaktnät får du och desto säkrare blir du på din sak.
 
 

AUDITION / SELFTAPES
 
 
Auditions är alltid pirrigt och något som är jobbigt för många. Är du lycklig att landa en audition kan de ofta ske med kort notis. Du får därför vara beredd att lära in texter på kort tid och vara beredd att dyka upp. Därav vikten att alltid vara varm i kläderna. Viktigt att komma ihåg är att casting directorn vill hitta rätt, de vill att du ska lyckas och vara de one. De är på din sida. Anledningen till att du fick ett nej kan vara många och behöver inte ha något med din talang att göra, mest troligt, att du inte var de dom såg för den rollen. Du kommer få många nej på din väg så lägg ingen vikt vid de. Du är fantastisk. De är bara att köra på. 
 
Ett annat sätt att prova för en roll är att skicka in selftapes. Då spelar du helt enkelt in en scen/monolog själv och skickar till castaren.
 
 

SHOWREEL
 
 
En showreel är helt enkelt en video med dina bästa arbeten, där du visar dina skills eller vad du har gjort tidigare. Något som ofta efterfrågas och du bör ha. Är du duktig på att klippa är de toppen då löser du det enkelt på egen hand. Finns även många som jobbar med att skapa Showreels för skådespelare. Har du inte någon tidigare erfarenhet kan en scen/dialog med en kompis eller en monolog funka fint.
 
 
 

 
 
Sådär kompisar. De var lite kort om olika delar som kan förekomma i världen av skådespeleri. Kommer fördjupa mig mer i de olika delarna i separata inlägg då de finns mycket som kan berättas! Släng iväg en kommentar om de är något ni undrar över eller vill veta mer om. Jag vill gladeligen dela med mig av den kunskapen jag samlat på mig under min tid här i London!
 
 
 

Selfies är svårt

 
Det är så mycket som händer just nu och jag kan inte berätta.... så jag får vara mystisk tillsvidare.
Vill så gärna dela med mig av tankarna. Jag är mitt i ett skifte och en förändring just nu. Vet inte hur de kommer sluta ännu och därför vågar jag inte säga något. Gillar inte när folk lägger sig i med sina tankar och oro när en själv försöker lista ut saker, oavsett om de är av välmening. Jag vill inte låta mig påverkas av yttre faktorer, de val jag gör ska göras av och för mig. Ingen annan. Ofta när jag delar med mig av idéer som jag är sugen på att hoppa på förväntar sig folk förklaringar och svar... medans jag helst tar en dag i taget och låter framtiden visa sig när den är här. Jag behöver inte ha alla svar här och nu. Jag njuter av ovissheten och tycker att det är spännande och pirrigt. Kanske gör det mig lite väl impulsiv och folk har svårt att hänga med i svängarna. Men de är så jag funkar och de är så jag vill leva mitt liv.
 
Är glad att jag har kommit till en punkt i livet där jag lyssnar på mig själv och där jag vet att jag är kapabel till vad som helst. Och där mina kunskaper och förmågor brister finns de alltid andra människor villiga att hoppa in och vara till stöd så länge en ber om de. Att få känna sig behövd och att få hjälpa till är vackert liksom och vi behöver alla de. Så när hjälp behövs finns alltid hjälp där.
 
 
 

Mina instagram-konton

 
Då och då får jag en fråga angående mina konton på Instagram, jag har nämligen alldeles för många haha. Åtminstone flera stycken. Så jag tänkte bena ut vilka dom är, varför och hur ni hittar dom ifall ni vill in och kika.
 
Anledningen till att jag har flera är att de började med att jag hade fotat mycket natur-bilder och tyckte de kändes tråkigt att spamma mina vänner med miljoner bilder på ett löv. Istället startade jag en sida så dom som faktiskt ville se kunde följa istället. Sedan åkte jag på Medeltidsveckan och hade miljoner bilder därifrån jag ej ville spamma ointresserade med som sedan fick sig ett eget konto. Och så rullade det på sådär....

Problemet var dock att många började följa alla konton. Tanken var att en kan följa de content en vill se av mig. Gillar en sagoäventyr följer en de kontot. Gillar ett foto följer en de kontot osv osv. Får såklart följa alla men då får du ta konsekvensen och acceptera att bli spammad :')
 
 
 
 

@Pladdermf
Först och främst har vi mitt vardagskonto. Har också haft mycket fokus på skådespeleri där.
Kan kalla de samlingsplatsen för allt jag gör dock. Där jag interagerar med vänner och lägger upp min vardag men också gärna promotar sånt jag gör.
 
@FantasyFia
Mitt sago-konto. Där lägger jag upp bilder från mina äventyr.
Pilbågar, natur, magi och gärna mycket medeltid. Skulle säga att de är mitt hjärtebarn. De kontot är mig mest kär. 
 
@Pladdermfphoto
Där jag lägger upp bilder jag tagit som kanske inte passar på annan plats. Naturbilder, stadsvyer eller still life. Kanske porträtt eller självporträtt som jag vill publicera flera av.
 
@SnipsAndPladdo
Konto jag har tillsammans med min vän Sara. Vi lägger upp vår gemensamma äventyr. Vår cosplays och häng på nördiga event. Egentligen allt nörd-relaterat hamnar där.
 
 
 
Om ni inte redan följer är ni välkomna att följa de
som är av intresse för er!  <3  Och tipsa gärna om konton jag borde följa :) 
 
 
 

Tack för inspirationen.

 
 
 
Tack för den här gången Göteborg!

 
Nu är jag tillbaks i London igen. Resan tillbaka var ganska känslomässig och omtumlande faktiskt. Sent blev de och evighetslång kändes resan. Men nu är jag på plats i London ingen, i mitt hem som de känns som jag inte sett på hur länge som helst. 
 
Har haft världens mysigaste veckor hemma. Träffat vänner och familj. Myst med min katt. 
Vart på sagoäventyr. Paddlat kanot, vandrat i skogen, skjutit pilbåge. Njutit av stjärnklara ljusa nätter och sovit ensam i de där spökiga huset.
 
Ett mål som jag hade när jag var hemma var att skriva musik. När jag då äntligen hade min gitarr hos mig. Hade massa anteckningar och texter nedkluddade som behövde få melodier och musik.
Och musik blev det och nöjd vart jag. Att vara hemma var den största inspirationen jag kunde få, kreativitet sprudlade ur mig. Jag är sugen på att spela in mina låtar, har flertal som jag vill föreviga...
men osäker om jag vill/tänker dela dom med världen dock. Ibland känns de trevligt att få ha något för sig själv, något som är bara mitt. Kanske kan skriva i mitt testamente att de får sprida min musik när jag dör eller något :')  Vi får se.
 
 
Har så mycket bilder från Gbg-resan. Kommer säkert upp ett tag till framöver... <3 
Nu ska jag försöka komma in i London-mode igen.
 
 
 
 

Grill med Teater Chill

 
 
 
Så fick vi ihop gänget ändå, eller åtminstone stora delar av de. Och vilket underbart gäng det är.
Himlen lurades med moln men sedan sprack det upp trots allt och blå himmel uppenbara sig.
Efter grillning, fotdopp (fick inte med badkläder) och umgänge så började folk droppa av.. kvar blev tre av oss som spontant hyrde en kanot som vi sedan paddlade runt sjön med. För magiskt.
Känslan av att vara på sjön i en kanot med skogs och sjövidder så långt en kan se är bäst. Som att en är på världens äventyr och världen är våran.
 
Pratade med världens gulligaste par som jobba på kanotklubben och jag blev redigt sugen på att gå med i framtiden. Vore så sjukt mysigt att vara med i en friluftsklubb. Hade älskat att ha ett ställe att gå till där en gör saker i naturen och blir delaktig i en gemenskap som klubbar/föreningar medför :)
 
 

Once upon a time...

 
 
 
Never ending photoshoots....
 
Som sagt, fotat för mycket. Haft för mycket inspiration. Varit för glad och positiv....
Allt sådant eländigt och negativt. När en får distans till vissa saker så ser en dom i ett nytt ljus och inser hur fantastiska dom är. Sverige är helt magiskt underbart. Vår natur. Vårt språk osv osv.
Skulle ljuga om jag sa att jag inte fått hemlängtan.
 
Igår sprang jag runt på kvällskvisten i skogen som en sagoprinsessa. Påvägen dit var de en kille som vart så nyfiken att han vred sig om i bilen såpass att han likaväl kunde ha krockat haha.
Smycket och glasflaskan är båda ärvegods av något slag. Gillar att få med saker som vandrat i släktled. 
 
 
 
 

Ploppar ut filurer

 
 
 
Igår fick jag träffa den lilla dockan, helt underbar ju! Min barndomskompis barn. 
Har känt mamman sedan jag var ca 6 år. Så märkligt att se människor du känt hela livet få barn. Men också vackert. Att få se någons uppväxt och sedan se hur de för de vidare till sin nästa.

De är en sån tid nu också. Då alla mina gamla vänner och även nya får barn. Varje dag jag öppnar sociala medier har de tryckts ut en ny filur haha. Själv har jag kanske tänkt tanken någon gång men aldrig haft den där barnlängtan som jag ser i vissa. Om jag någonsin bestämmer mig för att försöka få barn vill jag känna mig såpass hel och trygg i mig själv att jag kan ge barnet en trygg grund att stå på. Och så beror de såklart på om jag hittar någon som jag faktiskt vill skaffa barn med. Förälskelser är en sak, men pappan till mitt framtida barn är en annan. De måste vara hundra.
Och... jag är för mycket av ett barn själv haha. Har så mycket lek och spring i mig. Men jag måste säga att de är helt magiskt. Vad kroppen kan göra. Att vi har förmågan att skapa liv (såklart inte en självklart att kunna få barn) men hur de går till, de är coolt. 
 
 
Har ni barnlängtan? Har ni barn? :) 
 
 

Disney Aladdin

 
 

Igår var jag och Sara på bio. Förevigt min bio-kompis nummer ett. 

Har ni också olika vänner som ni gör specifika saker med? Jag och Sara gillar samma typ av filmer och har samma intensiva kärlek för filmerna vi ser. Så de är perfect match.
Ibland kolla hon mer på mig än filmen, för att se hur mycket jag grät. För tårar kom. De är liksom barndom på nytt och jag är en cry baby när de kommer till sånt. Redan i introt så var de nästan översvämning i biosalongen. Och vid speciella moments som "en helt ny värld" så hoppar båda nästan upp och ner i stolarna av ren glädje och slår varandra i extas haha.
 
En annan sak som är speciellt för oss är att vi har som tradition att klä ut/upp oss baserat på filmen vi ser. De började med att vi klädde upp oss vid speciella premiärer så som Star Wars exempelvis men nu gör vi de till alla filmer som inspirerar oss. Vi är båda disney-nördar av rang, så de här var givet. Aladdin har alltid varit min favorit disney crush också haha. Om en ska välja en. Och jag var positivt överraskad av killen som spelade honom. Mycket bra val.
 
 
 
 
 

Och.... minns inte när jag fotade så här mycket senaste. De har blivit minst tusen bilder om dagen de senaste haha. Vill lägga upp miljoner bilder men vill inte heller bomba sociala medier. Ingen som orkar kolla då ju :')  Tur att en ohämmat kan spamma sin egen blogg åtminstone....

Så sugen på att börja läsa mer bloggar igen. Insåg hur mysigt de är och hur jag saknat de.
Tipsa gärna om sådana ni gillar! Eller tipsa om er egen älskade ni.
 
 

Tips för regniga sommardagar

 
 
 
Dagens Sofia-tips!
 
De här har börjat bli en årlig tradition för mig. Åtminstone en gång per regnig sommar så ger jag mig ut och hoppar i vattenpölarna. Många har en idé om att regniga dagar räknas bort, som att de har mindre värde. Regn är fantastiskt vackert, uppfriskande och roligt om du tillåter de att vara.
Att hoppa i vattenpölar minns vi från barndomen. De är minst lika kul som då om inte roligare nu.
De är gratis och du kan göra de vart du än är. Ut och hoppa säger jag bara!!
Och att bada enbart kan göras när de är sol. Icke. Bada när de regnar är fantastiskt. Under ytan är de stilla. Och badplatserna mindre befolkade och mycket mer harmoniska. 
Om en inte vill vara ute är ju de klassiska, sitta inomhus med ett brädspel och lyssna på regnet även de oslagbart. 
 
 
Vad hittar ni på en regnig sommardag? 
 
 

Skogstrollet

Låt mig stanna här föralltid.

Magiska sommaräventyr

 
 
 
Semester.
 
Haft fina dagar. Varit i skogen. Varit vid havet. Grillat. Lekt att jag varit ett skogstroll. Varit hos medium/vän och haft en sittning. Hon delade med sig av spännande saker. En båtresa och en röd dörr bland annat.. låt oss se när de dyker upp och vad de innebär. Hon har tidigare haft rätt om annat, däribland england så jag ser fram mot att se framtiden utveckla sig själv till sitt bästa.
 
Jag känner hur naturen fyller mig med sin magi. Hur min själ slappnar av och jag känner mig så mycket jag. Mer jag än någonsin. När jag hoppar runt barfota på mossiga stenar eller springer över soliga fält så känns allting helt rätt. Jag är precis där jag ska vara.