Enkla och vackra julpyssel

 
Julen närmar sig med alla sina smaker och lukter och nu är tiden på året att pyssla och pynta som en galning! Min julkänsla har varit starkare detta året och jag har inte kunnat låta bli att starta trots att December inte är här ännu... jag har både druckit glögg och börjar morgonen med risgrynsgröt.
 
Jag har samlat en lista med enkla och vackra pyssel som du kan testa nedan :)) 
 
 
http://www.adailysomething.com/2017/12/diy-wintry-garlands-with-citrus-peels.html
 
Girlang av apelsinskal som luktar härligt och trevligt att göra! 
 
Ett enkelt pyssel för både barn och vuxna som kan varieras i alla möjliga varianter.
Det är bara kreativiteten som sätter stopp. 
 
 
 
Vackra dekorationer av tranbär att pryda ditt hem eller dukning med.

Dekorationer av tranbär ger dig där härliga röda färgklicken i ditt hem.
Så härligt att tom tomten blir avundsjuk! 
 
 
 
https://trendenser.se/2015/12/diy-eget-julklappspapper-med-potatistryck/

"Ett enkelt och billigt knep för att skapa personligt julklappspapper?
Gör egna motiv med potatistryck."

Jag älskar enkla och billiga pyssel som det här. Du kan även använda potatistryck för att göra
egna julkort med ditt eget motiv. 
 
 
 
https://theinspirationboard.com/diy-pinecone-wreath/

Liz Coures har gjort en fin guide om hur du gör en egen krans av kottar.
Fint att pryda både insidan och utsidan av ditt hem! 
 
Gå ut i naturen och använd fina saker du hittar för pyssel. 
Denna kransen av kottar är ett perfekt exempel av detta. 
 
 

 
 
Vilket av dessa pyssel vill du testa? 
Ska du julpyssla i år? :))


 

Det bästa tipset jag fått


Idag tänkte jag dela med mig av ett tips som har hängt med i mig flera år nu. Det är egentligen otroligt simpelt men den här nyckeln öppnade många dörrar för mig och är något jag ständigt påminner mig själv om när jag kör fast.

Jag var på en workshop med Vancouver Film School för några år sedan och en av lärarna som undervisar nästa generations manusförfattare sa: 

"Skriv först och redigera sedan..."

Det är så himla lätt att vi fastnar i våran "redigerings-hjärna" redan innan vi har kommit någonstans. Vi blockerar oss själva och sållar idéer redan inom dom är på pappret. Du måste skapa något för att kunna redigera något. När jag kör fast hjälper det ALLTID att tänka att jag ska kasta ur mig alla dåliga tankar och idéer jag har utan att tänka. Ibland skriver jag något jättedumt och löjligt bara "för att". När det sedan finns något på pappret kan jag lägga till, ta bort, börja om helt... då har jag en grund att utgå från. 

Detta applicerar jag på alla områden i mitt liv.
Jag får inte analysera förrän det finns något att analysera. 


 

Kritik och beröm som kreativ

 
Som konstnär och kreatör så är vi känsliga varelser som skapar från djupet av oss själva och det kan kännas skrämmande att lägga ut sitt hjärta för allmänheten att se och sen riskera att bli bedömd. Kanske kan det till och med vara så skrämmande ibland att man inte ens vill börja eller försöka alls.


SAKER ATT TÄNKA PÅ......

Människor är överlag snälla och vill oss väl. Att de tar sin tid att kommentera oavsett ris eller ros så har ditt skapande haft en inverkan på dom - vilket är positivt.

Det är skillnad på kritik och konstruktiv kritik.
Konstruktiv kritik är en bra vägvisare som utvecklar ditt arbete till att nå nya höjder. Denna kritik ska du tacka och ta emot då syftet med den är att hjälpa dig.

Folks kritik är en reflektion av deras perspektiv. Det är inte någon absolut sanning, bara deras sanning. Hundra personer kan kolla på samma verk och se totalt olika saker.

Var medveten om den kritik du ger till andra. Signalerade personen att den var öppen för att emot kritik? Och på vilket sätt du levererar du den?


 
 
Att ta emot beröm....
 
Ironiskt nog har många av oss lika svårt att ta emot beröm. Kanske hanterar vi detta ännu sämre än att ta kritik många gånger? Jag har haft otroligt svårt att hantera beröm och hyllningar. Framförallt när det sker face to face... då blir jag obekväm och vill försvinna därifrån.

I mitt fall tror jag att det handlar mycket om ett Imposter syndrome. Den där inneboende känslan av att folk ska komma på att man egentligen inte kan något eller är bra nog.
 
 
Saker som hjälpt mig:
 
Påminna mig själv om att jag har lagt ner timmar och dagar av arbete på att skapa det som dom berömmer mig för och för att hamna där jag är idag. 

Berätta för mig själv att jag är värd det beröm som ges.

Att stärka min egen självkänsla genom att ge mig själv beröm för de saker jag gjort. 
 
 
 
 
Vad har ni för tankar kring detta? 
Hur hanterar ni kritik eller beröm? <3 
 
 
 

Så hanterar du vintermörkret

 
 Det börjar bli allt mörkare ute och timmarna av dagsljus blir allt färre. Att detta påverkar vårat humör och att folk kan känna sig deppiga och nedstämda är ingen nyhet....
Här kommer några goa tips för att hålla ditt humör glatt under den mörka vintern:

 
 
 
RÖR PÅ DIG
Usch.. nej.. kanske du tänker! 
Jag syftar inte på någon intensiv träning som du ska tvinga dig in i men att ta promenader och "leka" i skogen frigör alla må-bra-ämnen i kroppen. Anpassa rörelsen efter dina intressen och dina förmågor. Ta vara på de ljusa timmarna under dagen och försök komma ut en liten stund eller spring som en superhjälte genom de mörka landskapet med bra musik i lurarna.
 
 
VENTILERA
Sopa inte känslor under mattan utan känn dom och uttryck dom. Det är okej att känna sig deppig och det är okej att prata om det. Många känner likadant under den här tiden på året och att prata om det tillsammans kan kännas skönt.
 
 
NJUT AV MÖRKRET
Livet är fullt av polaritet. Precis som vi behöver ljuset så behöver vi även mörkret.
Under de mörka månaderna sover vi betydligt bättre så passa på att vila ut och njut av goda nätters sömn. Se det som en tid för vila och återhämtning inför kommande tid av ljus, lek och värme.
 
 
TÄND LJUS
Jag älskar levande ljus och har dom gärna överallt och hela tiden. Det lyser inte bara upp i mörkret utan ger ger dig även värme och lugn av att kolla på den vajjande lågan. Nu är dessutom timmarna fler där du kan njuta av att tända ljus! Du kan även ha ljusslingor och ta in flera lampor i ditt hem för att skapa ditt eget ljus.

 
GÖR EN LISTA AV FILMER & SERIER
Vad passar bättre den här tiden än att kolla på film? Gör en lista av filmer & serier som du vill se eller plocka fram om du redan har en! Sedan är det bara att ta fram popcorn och köra.
Som kreativ person får jag mycket av min inspiration från filmer oavsett vad jag gör så det är en bra tid att samla på sig ny inspiration.Och om du saknar dagsljuset kan du alltid slänga på en solig film! 
 
 
VAR KREATIV 
När det är mörkt och kallt vill vi ofta stanna inomhus mer och för att inte bli rastlösa kan vi använda vår energi till något produktivt som att skapa eller vara kreativ. Gör något härligt julpyssel av vackra saker du hittat ute i naturen eller starta något spännande kreativt projekt.
 
 


 
Hoppas detta var till hjälp! Det viktigaste av allt är att DU lyssnar på dig och på
vad DU känner och vad DU behöver. Det finns inga rätt eller fel.
 

Hur känner du inför vintermörkret?
Vad brukar du göra för att hålla humöret på topp? :)) 
 
 
 

Mitt eget exemplar!

 
Äntligen fått hem mitt eget exemplar av "Scenen är din!" och det känns så coolt att kunna hålla i sin egen bok. Trots den långa listan av saker jag vill göra i livet så trodde jag faktiskt inte att skriva en bok skulle vara något jag gjorde... det har alltid känts som att ge ut böcker är något för akademiker och inte "folk som mig" men så fel man kan ha. Att ge ut bok kan vem som helst och det är inte speciellt svårt.
 
Njuter av att hålla i min bok och bläddra igenom den då den bland annat innehåller texter som kommer från olika delar av mitt liv under flera år, verkliga historier. Det här är mitt liv och mitt avtryck som jag lämnar efter mig. Böcker har funnits innan oss och bevaras på biblioteken för att kunna finnas kvar efter vi lämnat. I konsten blir vi magiskt odödliga och finns kvar föralltid  :)) 
 
 
 

HALLOWEEN


Jag hoppas ni haft en alldeles fantastisk halloween-helg eller höstlov om ni får glädjen att ha ett sådant. Saker må vara annorlunda men vissa saker består: Att klä ut sig/upp sig och den vackra, ständigt föränderliga naturen är fortfarande här för oss.

Mina sessions i fina kläder har blivit färre det senaste så det var sjukt mysigt att få komma ut i skogen med kameran. Solen lyste så vackert genom de gula höstlöven som sakta föll till marken.
Kvällen följde sedan hemma hos min vän med tacos, miljoner katter och ruskig film.