Medeltida Halloween

 
Heeej kompisar. Hoppas ni har en fantastisk Halloween-vecka såhär långt.
 
Jag jobbar på Bohus Fästning denna vecka med att läsa spökhistorier/skrämma folk och jag kunde inte bett om en mer fantastisk miljö att få spendera min tid på, den 700 år gamla fästningen är magisk. Så tacksam för att jag får göra det här.
 
Måste medge att veckan varit galet stressig dock. Mycket att göra i allmänhet. Och lite tid att förbereda. De var första gången jag läste sagor inför publik. De är väldigt stor skillnad på att spela upp en scen där den fjärde väggen finns och att tala direkt till publiken för att få dom intresserade och engagerade. Fick mig MINST sagt en chock första dagen då jag insåg hur mycket folk de vart och hur stor publik jag fick. Folk fick inte ens plats i tornet och köade utanför för att kunna få vara med. Idag har vi bestämt oss för att dela upp det i två gånger så alla ska få chansen att komma in. De är väldigt glädjande att kolla utöver ett hav av vuxna och barn som sitter på fällar i det gamla tornet. Och barnens reaktioner när de är inne i historien. 
 
Och när jag satt på min sago-tron iklädd medeltidskläder. Då kom en liten söt tjej fram med sin halloween-utklädnad och frågade "är du en prinsessa?" asså åh, höjdpunkt i livet.
 
 
Trots kylan hade solen glädjen att dyka upp och värma oss.
När en möts av en stor jäkla medeltidsgarderob och dom ba "välj vad du vill ha på dig" 
 

Ny början & Historian

 
Jag har en kärlek för circus, gyckel och gatukonst men det är inte förrän nyligen som jag börjat testa på och utforska sådant som kan förekomma inom dessa områden for real.
 
Tänkte berätta om min senaste grej - jonglering. Införskaffade precis nya bollar i silver och guld.
I framtiden kanske jag investerar i lite rejälare bollar i bättre kvalité och med lite mera tyngd men till en början blir detta perfekt. Kunde inte låta bli då jag tyckte dessa var så himla fina. 
 
Tack vare min minskade användning av sociala medier har jag också fått en hel del dö-tid att göra av med, istället för att plocka upp mobilen i tristess så plockar jag upp mina bollar. Har gett mig fan på att jag ska bli en jäkel på jonglering och jag gör framsteg. Små och sakta, men de kommer... 
Älskar att tålmodigt lägga tid på något som en sedan börjar se resultat av. 
 
 
 
 
Av nyfikenhet läste jag på om jongleringens historia och vart mäkta förvånad av att den kan spåras tillbaks till forntida egypten 1994-1781 f. kr. De har hittats väggmålningar som föreställer jonglörer och akrobater från där och då. Förstått att de är en gammal konst men inte att de var så gammalt. Men det är både avkopplande, underhållande och väldigt stimulerande för hjärnan då de kräver en enorm fokus så jag kan förstå att de är en konstform som hållt genom alla dessa år.
 
När jag ger mig in på något nytt brukar jag alltid nörda ner mig totalt och bli helt uppslukad av den grejen. Det är en välsignelse och en förbannelse skulle en kunna säga. För resten av världen försvinner för ett tag liksom och kvar finns bara den här grejen.
 
Vill du nörda in dig mer också, kan du läsa här --> historia
 
 
 
 
Också börjat att lattja med hattar så kallad  "gentlemans-jonglering". Hittade en bok på biblioteket som beskrev olika circus-konster för nybörjare där detta fanns med. Glad att jag redan innan var en mad hatter och inte behövde införskaffa några hattar för att komma igång. Gamla hattar är fantastiskt och känns lite magiskt. Kanske hittar ni mig jonglerandes på gator och torg i framtiden? 
 
 

Nya visitkort

 
Så länge jag tänkt på detta, på hur bra det vore, när en är på diverse event eller i något arbetssammanhang. Att snabbt kunna slänga iväg ett kort vilket både är smidigt och ger ett betydligt profesionellare intryck. Förstår verkligen inte varför jag inte tagit tag i detta tidigare..
 
Satt och spånade fram och tillbaks på designen länge. Ville verkligen att de skulle fånga och funka i alla mina framtida områden och mer än något annat, att de ska kännas jag. Grafisk design är knepigt. En sitter och ändrar typsnitt hit och dit, färger, storlek.... och tillslut får en helt enkelt bara bestämma sig - this is it. De är som da vinci sa "art is never finished only abandoned" och så känner jag alltid.
 
Vart riktigt nöjd när jag öppnade min låda med färskpressade visitkort. Kommer med glädje och stolthet dela ut dessa till framtida arbetsgivare, samarbetspartners och kunder.
 
 
Kunde inte bestämma mig för vilken bakgrund jag ville ha...
 
Beställde från Vistaprint. (Detta är inget betalt samarbete ska meddelas)
Första gången jag beställt därifrån. Passade på när de hade 50 procent rabatt. Var smidigt göra korten, fick hem dom hyfsat snabbt och jag vart nöjd med resultatet. Inga klagomål.
 

Halloween närmar sig med stormsteg

 
 
Brukar normalt tagga som en GALNING men detta året har jag haft så mycket annat i huvudet. Är väldigt tacksam över att jag ska jobba mer eller mindre hela Halloween-veckan med riktigt roliga saker. Slipper jag planera fester och firanden, kommer bli festligt ändå. Ska nämligen läsa spökhistorier och skrämma besökare på en gammal fästning. Iklädd 1700-tals kläder och sminkad som ett spöke. Blir inte mycket mysigare än så :))
 
Jag kontaktade själv stället som håller i detta på ren chansning och frågade om de behövde folk framöver då jag misstänkte att både Halloween och Jul kunde vara sådana tillfällen. Och de sa ja!
Det lönar sig att vara framåt och ta saker i egna händer. Istället för att enbart söka alla jobb som dyker upp i ren desperation... kontakta de företag och ställen som du tycker om och skulle vilja vara på. Positivt för dig då du får göra något du valt själv för att de passar just dig. Positivt för arbetsgivaren då de förstår att du genuint tycker om deras verksamhet och skulle trivas där. Ibland tillsätts tjänster internt och annonseras inte. Att fråga skadar aldrig.
 
 
Lekte ihop lite höstiga/halloweeniga stillében. Gissar att de är sån osynlig spök-mat....
 
 
 
 
 
OCHHHHHH...... GLÖMDE NÄSTAN!!!!!
 
Halloween tänkte jag även ha en gratis spå-dag där ni får ställa frågor som ni grubblar på angående livet, framtiden och vad de nu kan vara som försigår där inne!? De positiva är att ni såklart kan vara anonyma om ni så vill. Har ni något jobbigt ni bär på kanske de känns bättre att slippa behöva gå ut med fullt namn. O ingen fråga är för stor eller liten.
 
Med hjälp av kort, runor och pendel kommer jag besvara era frågor.
Så taggad på att bland annat få använda min nyaste tillskott - John Bauer korten.
 
Mer info om hur och när kommer.
 
 
 

Starta-företag-dag

 
Vilken dag! Min hjärna har verkligen matats sprängfylld med information.
Och så många år jag tänkt på att starta företag.... sen tonåren liksom, men sen har de inte blivit av.
Att gå på Starta-företag-dagen som arrangerades av Verksamt.se (en samlingsplats för flertal myndigheter) var en bra knuff i rätt riktning åtminstone.

En heldag med snack om bolagsformer, skatter, moms, bokföring och annat smått och gott... 
Och trots stigande ålder märker jag fortfarande av mitt korta fokus-spann, precis som i skolan. Börjar kolla upp i taket, kollar på folk, börjar bli rastlös på stolen, vrider på sig. Kan verkligen bli avundsjuk på de andra lugna och fokuserade personerna, önskar jag besatt den förmågan. Om jag inte tvångsbinder min uppmärksamhet så börjar jag dagdrömma mig bort till sagornas värld.
 
De var något väldigt fint med att sitta inne i en stor sal fylld med "framtidens folk". Människor med ideér och saker de brinner för som de är villiga att satsa både pengar, tid och energi på. Lokalen sprudlade med så mycket kämparglöd. Blev verkligen en påminnelse om att de är VI tillsammans som bygger upp ett samhälle. Där alla med sina olika specialområden behövs.
 
 
 
 

Höst-shoot med liten människa

 
Igår fick jag äran att fotografera denna lilla. Mindre än ett år gammal. 
Det är alltid en utmaning att fota barn. Det finns så mycket annat som kan fånga uppmärksamheten... som gräset, de var himla kul. Och eftersom vi var i mitten av en lerig hage även fåren och kossorna i hagar och på kullar bredvid. Bortsett från leran vart de väldigt idylliskt och mysigt. 

Mamman hoppade omkring och skojjade bakom ryggen för att få leenden och skratt  (och ett intensivt träningspass) Men jag tycker de är väldigt mysigt med eftertänksamma och ledsna bilder på barn också. Kan inte gå igenom livet ständigt leéndes liksom :')
 
 
Och här börjar filten bli mer intressant haha.. (dvs efter typ 2 sekunder)
Inte meningen jag skulle vara med på bild juu... 

Dagbok: Slutar med sociala medier

 
 
Jag började med en paus för att se vad jag skulle upptäcka. 7 dagar utan sociala medier, evighet för vissa, en fis i rymden för andra. För mig? Fick en enorm insikt om hur skrämmande beroende jag varit av Instagram. Förde anteckningar för att dokumentera vad som hände under denna perioden. Detta är vad jag kom fram till....
 
 
 


DAG 1:
"De har gått minuter och jag känner mig redan stressad, det är heeelt sjukt.
Rädsla över att missa saker. Rädsla över att förlora kontakt med vänner.
Rädsla för att detta ska påverka min karriär negativt...."
 
DAG 2:
"Vaknar upp. Första jag gör är att försöka kolla instagram, men den finns inte.
Vet inte vad jag ska göra istället. Känner mig rastlös. Hittar på undanflykter/ursäkter
i mitt huvud för att få kolla. Att skriva hjälper. Försöker distrahera och tänka
på annat men plockar vant upp mobilen hela tiden...."
 
DAG 3:
"Varit upptagen under dagen än så länge. Flyger hem. Undra om de blir skillnad när jag
är hemma. Bättre eller sämre? Har tänkt lite på sociala medier, men inte så farligt.
Tänkt på fördelarna av att vara offline. Känns bra att inte outsorca sin energi. Att vara
lite hemlig. Att inte alla vet vartenda enda steg jag tar. Att jag kan jobba i fred...."

DAG 5:
"Med tanke på att jag missade att anteckna igår så har jag haft annat i tankarna. Inte tänkt
på online-världen. Nästan så de vänt och jag känner ångest över att behöva återvända igen.
Kommer de bli överväldigande? Ångestfyllt? Kommer jag ha missat saker? Att slippa ta
ställning till andra människors liv har varit så otroligt skönt...."

DAG 6:
"Känner ingen längtan tillbaks. Har varit mycket mer produktiv, lugn och närvarande i livet.
Jobbat på idéer. Lånat böcker på biblioteket. Får se hur de känns när jag återvänder.... om
jag vill sluta med sociala medier permanent eller ej..."
 
DAG 7:
"Dags att återvända. Känns konstigt. Typ ångest...." 
 
 
 
 
 
 
SAMMANFATTNINGSVIS....
Tycker inte sociala medier är ont i sig men mitt och många andras användande kan vara ohälsosamt. Sociala medier har bidragit med otroligt mycket positivt i mitt liv och kan användas till att sprida konst och promota sina företag... men, om en öppnar appen varje minut, tappar fokus i vardagen och försvinner bort i de sociala mediernas värld.... kanske de är dags att se över sitt användande. För mycket av allt, är ohälsosamt.
 
 
Vad jag lärt mig:
 - Viktigt att se över ens energi och vad en gör av den! 
- Sociala medier gör mig stressad och mindre fokuserad. Stjäl min tid.
- Om jag tappar kontakt med vänner av att vara offline så var de inga riktigt vänner ändå.
- Jag blir mycket produktivare av att vara offline.
- Vill producera och konsumera ordentligt content, inte snabbmat.
 
 
Vill jag komma tillbaks till sociala medier efter pausen? 
Gick från rastlöshet av att inte kolla till oro av att komma tillbaks...så.... 
Jag kommer helt klart begränsa mitt framtida användande om jag ska vara inloggad.
Vill absolut INTE gå tillbaks till hur de var tidigare.
 
 
 
Att ständigt checka detta tar tid OCH energi....
 
 
Min kanal "ut i online-världen" får hellre vara bloggen först och främst framöver....
Då folk själva väljer att kika in. Och de är inga snabba svep hit och dit eller gakna kickar.
 
 
Vill gärna höra era tankar. Hur ser ni på sociala medier?
Hur ser användandet ut? Inne dygnet runt eller då och då?
 
 

Höst i Visby


Att få komma "hem" till Visby var fantastiskt. Folk har alltid svarat på mina kärleksförklaringar om Visby genom att säga "du kommer inte gilla de på hösten/vintern". Men om jag gör! Hösten är magisk, i Visby är den ännu mer magisk. Den enda delen som var tråkig var att lämna....
Jag hade 5 stycken fantastiska dagar. Promenerade omkring i alla backar, upp och ner innanför muren. Vandrade längs vallgravar i solsken, regn och såg världens vackraste regnbåge över ringmuren. Var på Visby-dagen som bjöd på mycket loppis, musik och glädje.
 
Påväg till flygplatsen pratade jag med en pratglad stockholms-chaffis som berättade ingående om sin skilsmässa, om att han fortfarande älskade sin fru som han var skiljd med sen 12 år tillbaka.
Och han sa också att rödhåriga ser unga ut hela livet "så du kommer vara söt tills du dör" haha.

Resten av veckan har varit OMTUMLANDE. Känslosam och helt helt helt galen....
Mycket nervositet. Mycket känslor. Mycket framtid och rörelse.En sak som jag trodde var helt klar fick sedan en till del som nu eventuellt äventyrar hela grejen... så innan allt är 100 procent, vågar jag inte säga något. Så fort jag landat i allt så kommer jag berätta mer. 

Tills dess! Njut av lite bilder på Visby.
En skulle kunna säga att en bild innehåller ledtrådar till min hemlighet. Kan du gissa?
 
 

Rosornas Ö

 
 
 
Jag försöker desperat att fånga känslan, att sätta ord på den. Men det går inte. De är någonting som händer inom mig när jag kommer hit. Något oförklarligt. Magiskt. 
Varje gång känns det som att komma hem för första gången. Som att vara lycklig för första gången. Att de som jag vanligtvis tror mig själv göra mig lycklig, inte är något mot den här lyckan. 
De är som att min själ landar och får ro på något märkligt sätt... 
 
Några dagar har redan passerat och de dagar jag har kvar kommer jag säkert fortsätta famla efter orden. För jag vet inte varför, men jag känner ett stort behov av att kunna sätta ord på de. Kanske för att förstå mig själv bättre? För att förstå vilka vägar jag ska vandra?
 
 
Att bevittna solnedgången över muren och havet var plågsamt vackert. Wow.
Ska fortsätta njuta njuta njuta varje sekund jag är på ön.
 
 
 
 
 
 

Drömmen blev sann


Ord kan inte beskriva min lycka just nu. Jag är i Visby. Drömmarnas stad. Rosornas Ö.
De är verkligen som att kliva rakt in i en saga varje gång. Jag älskar ALLT med den här platsen på jorden. Hur de doftar. Hur de känns. Naturen. Havet. Historian. Byggnaderna. Konsten.... ALLT. Det är en speciell energi här.
 
Jag var så lycklig att jag gick hela vägen från flygplatsen i regnet. Kunde inte hålla mig från att se allt. Tog åtminstone 40 min att gå. Säkert ännu längre med tanke på att jag stanna varje sekund för att ta bilder haha.

Jag bor just nu i ett 1700-tals hus som är... wow. Golven är helt snea, lutar åt alla håll. Knarrar sådär mystiskt när en går. Bjälkar i taken. Höga trösklar. Lågt i tak. Öppen spis. Väldigt enkelt och fint inrett. Har nog en aldrig satt min fot på en bostad och känt mer mig hemma såpass fort. Hade velat bo kvar här forever. När jag tittar ut genom fönstret ser jag muren och de gamla huset på min söta kullerstensgata. Natten var mystisk då de är svagt upplyst (knappt alls) och en ser stjärnorna tydligt. Plötsligt smyger de förbi en svag gestalt utanför de låga fönstret ut mot gatan men försvinner lika snabbt i höstmörkret. 
 
 
Idag ska jag ut och fota/filma massor! Wup Wup! 
Tills ni får se bilder över staden så får ni spana in min 1700-tals lya for the weekend.
 
 
 
 

Trollkarlen

 
Fick äran att ta bilder på Henrik Salomonsson som är trollkarl. Vart några olika platser i centrala Göteborg. Bland annat på centralstationen som jag personligen älskar som bakgrund men de gamla, ruffiga spåren och sådär. Men även fina lejontrappan. 
 
Är ni i behov av en trollkarl? Vem är inte!  Kontakta honom för jobb.
Kan intyga att han är riktigt duktig och jag har tappat hakan flera gånger.